Vorig jaar in december nam ik me voor een blog te schrijven over goede voornemens in januari. Het is er niet van gekomen…
Dat is helaas de tragiek van goede voornemens. Vaak zijn ze gedoemd te mislukken. In mijn yogapraktijk zie ik het elk jaar weer gebeuren. In januari zijn de lessen beduidend voller dan in andere maanden. Veel nieuwe aanmeldingen, veel enthousiaste starters. Veel nieuwelingen verdwijnen weer met stille trom in februari en ik houd mijn trouwe, harde kern over. Herkenbaar?
Het einde van het jaar nadert en je barst van de goede voornemens. Gezonder eten, meer bewegen, vaker naar buiten, minder tijd op je telefoon, meer lezen. Misschien zelfs iets nieuws leren of een studie oppakken.
Dan dienen januari en februari zich in alle grijsheid en saaiheid aan en je hebt geen zin meer, geen puf. Eigenlijk wil je alleen maar netflixen met een dekentje op de bank. Logisch: de wintertijd is een periode om gas terug te nemen en naar binnen te keren. De kans is groot dat je in deze periode de motivatie om vol te houden mist. Toch is er nog hoop! Met deze tips en trucs hebben jouw goede voornemens wel kans van slagen.

Tip 1: start in de lente of vandaag nog

Start met je goede voornemens in de lente. De winter is het seizoen waarin de natuur zich terugtrekt. Voor de mens een periode van rust, reflectie en herstel. Een tijd die minder geschikt is om iets nieuws te beginnen. Gebruik de winterperiode om uit te rusten en je klaar te maken voor wat gaat komen. Volg het ritme van de natuur en wacht tot nieuw leven zich aandient, er meer licht is en energie stroomt. Wil je toch graag eerder starten met je goede voornemens? Begin dan vandaag nog! Zo voorkom je dat je op 1 januari niet gemotiveerd bent.

Tip 2: beloon jezelf

Je hebt goede voornemens omdat je iets wilt veranderen in je leven. Om je plannen te laten slagen is het belangrijk dat je in een positieve vibe komt. Dit kan je bereiken door jezelf te belonen. Stel daarom iets waar je blij van wordt tegenover al het ‘moeten’ of ‘laten’. Dat kan op verschillende manieren.
Kan je het gevoel herinneren dat je als kind had als je jarig was? Je kon niet wachten om uit je bed te komen en alle cadeautjes uit te pakken. Verzin een activiteit die dit gevoel oproept, iets waar je ’s morgens voor je bed uit wilt komen. Dat kan van alles zijn, van touwtje springen tot dansen op jouw favoriete muziek, als het jou maar blij maakt. Het doen van die activiteit geeft je de energie om de meer uitdagende voornemens uit te voeren.

 

 

Maak het uitvoeren van je goede voornemens aantrekkelijk. Als je je hebt voorgenomen lange wandelingen te maken, download een app die je vorderingen bijhoudt of koop fijne wandelschoenen. Houd een plakboek bij, maak foto’s onderweg.
Formuleer je voornemens positief zodat het tussen je oren al aantrekkelijker wordt. Zeg tegen jezelf dat je lekker gaat koken met gezonde ingrediënten in plaats van dat je moet stoppen met snoepen.

Tip 3: begin klein

Als je een doel voor ogen hebt ga daar dan stapje voor stapje naartoe. Stel dat je iedere ochtend yoga wilt gaan beoefenen. Begin dan met één enkele oefening in je pyjama. Wordt dit een beetje routine, dan kan je langzaam gaan uitbreiden. Wees niet te gehaast, heb geduld. Wil je je huis aan een grote opruiming onderwerpen? Houd het overzichtelijk en begin bijvoorbeeld met één la, of neem je voor elke dag een half uurtje te ruimen. Doe daarna iets leuks.

Tip 4: verwijder afleiding

Afleiding en verleiding zijn de grootste spelbrekers. Daarom kan je er het beste voor zorgen dat ze er niet zijn. Wil je gezond eten? Zorg dan dat er geen koekjes en chips in huis zijn. Wil je minder tijd op je telefoon spenderen? Verwijder de apps waar je steeds naar toe getrokken wordt.

Tip 5: schakel de hulptroepen in

Het kan je helpen als je naasten op de hoogte zijn van je voornemens. Ze kunnen je motiveren en ondersteunen. Ook kan je een maatje zoeken om samen activiteiten mee te doen. Dit is niet alleen leuker, het is meteen ook een stok achter de deur.

Tip 6: houd veertig dagen vol

Als je een nieuwe gewoonte blijvend in je leven wilt integreren, zorg dan dat je veertig dagen (ongeveer zes weken) volhoudt. Na deze periode hoef je geen moeite meer te doen. Lichaam en geest zijn dan helemaal gewend, nieuwe patronen zijn ingesleten.

Tot slot tip 7: geniet van het uitzicht

We leven in een resultaatgerichte maatschappij waarin snelheid en efficiëntie hoog in het vaandel staan. Nieuwe gewoontes zijn echter niet in een uurtje aangeleerd. Als je iets structureel wilt veranderen heeft dat tijd nodig. Denk maar aan autorijden. Vele uren achter het stuur maken een ervaren chauffeur. Neem je tijd en wees geduldig: het kan een ‘long and winding road’* worden. Zorg daarom dat je onderweg van het uitzicht geniet.

 

The Long and Winding Road

 

* ‘The Long and Winding Road’ is een nummer van The Beatles. Het nummer staat op naam van John Lennon en Paul McCartney, maar werd geschreven door McCartney.