Vorige week heb ik in mijn yogaleerlingen kennis laten maken met Yin Yoga, een yogavorm waar ik zelf enorm enthousiast over ben. Ik had al eerder hier en daar een lesje gevolgd maar mijn eerste uitgebreide kennismaking was tijdens een docentenbijscholing van Eric Staals in 2015. Tijdens deze workshop Yin Yoga bleven we vaak een kwartier of zelfs langer in een yogahouding zitten of liggen. Je vraagt je waarschijnlijk af wat daar nu leuk aan is. Ik vond het niet leuk, ik vond het fantastisch. Ik kwam met mijn lichaam en geest in een diepe overgave en daardoor ontspanning die echt anders aanvoelde dan bij andere yogavormen.

Yin en Yang

Waarom is Yin Yoga anders dan andere yogavormen? Om dat uit te leggen ga ik eerst in op het begrip ‘Yin’ dat onlosmakelijk verbonden is met het begrip ‘Yang’. Yin en Yang zijn twee begrippen uit het Taoïsme die verwijzen naar de tegengestelde en complementaire krachten in het universum. Yin staat onder andere voor vrouwelijk, negatief, donker, hard, statisch, koud en aarde. Yang staat voor mannelijk, positief, licht, zacht, dynamisch, warm en hemel. In het menselijk lichaam vind je het Yang-principe terug in zacht, buigzaam weefsel zoals bloed en spieren. Yin-structuren zijn de stuggere weefsels; botten en de verbindende weefsels.

 

Het Yin-Yang symbool

 

Stugge structuren zachter maken

Net als bij sport zijn de actievere yogavormen erop gericht spanning in de spieren te verminderen en de bloedsomloop te stimuleren door dynamische, repeterende bewegingen te maken – de Yang-methode. Deze methode werkt niet voor gewrichten en bindweefsel, je loopt dan het risico het lichaam te beschadigen. Spanning in en rond gewrichten en bindweefsels wordt bij Yin Yoga aangepakt door op een zachte manier, langere tijd in statische houdingen te blijven. De Yin-methode is te vergelijken met het rechtzetten van de tanden met behulp van een beugel. Door een milde druk lang vol te houden bereik je het beoogde effect.
De focus ligt bij Yin Yoga vooral op de onderkant van het lichaam: bekken, heupen, liezen en onderrug. Deze gebieden zijn rijk aan bindweefsel. In dit diepere weefsel gaat vaak stress vastzitten. Met Yin Yoga kun je dit losmaken wat zorgt voor een diepere ontspanning in het lichaam.

Mentale overgave

Bij Yin Yoga is het niet belangrijk dat je perfect in een houding zit of ligt maar dat je voelt waar je weerstand ervaart, waar jouw grens ligt. Accepteer wat je voelt en probeer stil te worden, geeft je over. Blijf dan in deze houding. Eerst een minuut om het op te bouwen, dan steeds iets langer. Om je lichamelijk over te kunnen geven geef je jezelf ook geestelijk een uitdaging. In het proces van overgave kunnen allerlei emoties los komen. Hoe ga je hiermee om? Hoe blijf je stil in de houding? Een proces waar je geestelijk sterker van wordt.

Jong door Yin Yoga

Naast het gevoel van ontspanning in de diepere lagen heeft Yin Yoga nog meer positieve effecten op het lichaam. Doordat je gewrichten op een zachte manier onder druk zet (drukbelasting) ga je degeneratie ervan tegen en stimuleer je de productie van hyaluronzuur. Hyaluronzuur bevindt zich in de bindweefsels en houdt het lichaam flexibel en veerkrachtig. Naarmate je ouder wordt bevat je lichaam minder van deze stof en word je dus stijver. Yin Yoga heeft op die manier een verjongend effect. Verder verbetert Yin Yoga de energiestroom in het lichaam en heeft het een positief effect op de bloedstroom en de adem.

Meer weten?

Yin Yoga is ontwikkeld door de Amerikaan Paul Grilley. Als je meer wilt weten over deze yogavorm, bezoek dan eens zijn website: www.paulgrilley.com/ Een andere autoriteit op Yin Yoga-gebied is Bernie Clark. Zijn website (www.yinyoga.com) bevat filmpjes en foto’s die de houdingen op een duidelijke manier uitleggen. Voor meer leestips of vragen over Yin Yoga kun je natuurlijk ook bij mij terecht dus aarzel niet om contact met me op te nemen!