Karina Delfos Yoga Lifestyle
 

Proefles

Nieuwsgierig geworden naar yoga? Meld je dan aan voor een proefles!

meld je nu aan

Wat is Yoga?

Yoga is een eeuwenoude leer die deel uitmaakt van de Indiase filosofie. Het woord yoga komt van het Sanskriet woord ‘yui’, dat juk betekent, een houten verbindingsstuk tussen twee ossen die een ploeg trekken of een schouderstuk dat gebruikt wordt om twee emmers te dragen (denk aan melkmeisjes). Het betekent ook ‘verbinden’, ‘samenbrengen’ en ‘verenigen’.

Het doel van yoga is verbinden om éénwording te creëren. Het oplossen van de dualiteit. Praktisch: het in balans brengen van de twee emmertjes melk – lichaam en geest – om een harmonieuze staat van zijn te bereiken en en zo in contact te komen met je ware zelf. De middelen hiervoor zijn (zelf)discipline, houding en beweging, adembeheersing en meditatie.

Yoga is dus een totale levensstijl en niet alleen een bewegingsvorm.

 

Om, het heilige teken, op een muur in India

Welke vorm van Yoga?

Op het moment worden er zoveel vormen van Yoga aangeboden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Power Yoga, Iyengar Yoga, Bikram Yoga, Dru Yoga, Vinyasa Yoga, Yin Yoga, noem maar op. De meeste yogavormen die we in Nederland beoefenen, zijn afgeleiden van de klassieke Hatha Yoga, de fysieke tak binnen de Yogafilosofie.

In mijn praktijk doceer ik Hatha Yoga en Yin Yoga.

Waarom Yoga beoefenen?

In onze maatschappij worden we in steeds grotere mate blootgesteld aan prikkels die onrust in het hoofd kunnen veroorzaken: gedachten en gevoelens die niet meer tot stilstand lijken te komen. Tijdens een yogales ben je in het hier en nu, en oefen je met aandacht. Met behulp van lichaamshoudingen (asana’s), adem- en ontspanningsoefeningen leer je bewust voelen en ervaren, waardoor lichaam en geest meer in balans komen. Laat die storm aan gedachten even uitwaaien. Tevens werk je aan de kracht en souplesse van het lichaam, oefen je op concentratie en leer je overbodige spanningen los te laten.

 Yoga_SY4