Karina Delfos Yoga Lifestyle
 

Proefles

Nieuwsgierig geworden naar yoga? Meld je dan aan voor een proefles!

meld je nu aan

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de fysieke vorm van Yoga en werkt met houding, beweging en adembeheersing. De meeste yogavormen die we in Nederland beoefenen, zijn afgeleiden van de klassieke Hatha Yoga.

Ha en Tha

Het woord Hatha is samengesteld uit de twee Sanskriete woorden ‘Ha’ en ‘Tha’, die respectievelijk zon en maan betekenen. Dit duidt op de tegenstellingen in de mens. Denk aan mannelijk tegenover vrouwelijk, geest tegenover lichaam, inspanning tegenover ontspanning en rationeel tegenover reflecterend. Yoga is de verbinding die ervoor zorgt dat we bewust worden van deze tegenstellingen. Zo leren we ze in balans brengen. Vergelijk dit met de begrippen Yin en Yang uit het Taoïsme.

Hatha betekent ook kracht, in de betekenis van krachtige aandacht. Het oefenen van aandacht is een heel belangrijk onderdeel van Hatha Yoga. De Griekse filosoof Aristoteles zei al: ‘alles wat je aandacht geeft groeit’. Door het oefenen van aandacht kan je werken aan je persoonlijke groei.

 Yoga_SY3

Hoe ziet een Hatha Yoga les eruit?

Een yogales duurt een uur en een kwartier. We beginnen de les met een korte meditatie en eventueel een ademoefening (pranayama) gevolgd door een serie oefeningen om spieren en gewrichten los te maken. Hierna doen we klassieke yogaoefeningen (asana’s) waarbij de adem de dragende kracht is. De ene keer zijn de houdingen iets pittiger dan de andere keer; soms doen we die los, en soms juist in een serie of ‘flow’. De lessen hebben een thematische basis.

Voor wie is Hatha Yoga?

Hatha Yoga is voor iedereen, jong en oud. Je hoeft niet lenig te zijn om Hatha Yoga te doen. Yoga is een reis naar binnen. Yoga is niet prestatiegericht. Er zijn geen beginners of gevorderden. Iedereen beleeft de les op z’n eigen manier en werkt vanuit zijn eigen kunnen. Binnen een houding kan iedereen zijn eigen verdieping zoeken. Hoe onwillig het lichaam soms ook is; vanaf de eerste adem, de eerste beweging is het yoga wat je doet. En wat je doet is goed.

Yoga_thee

Na de les staat de thee klaar!